Hollywood smile

Vad är ett hollywood smile?

Under 1920 talet blommade filmindustrin, skådespelare och modeller fotades allt oftare och ur det kröp en önskan om raka och vita tänder fram. 1928 skapade de första porslinsfasaderna i syfte att användas framför kameran. Dessa fasader var avtagbara och användes enbart medans kameran var på. Sedan dess har det hänt mycket och beroende på vem man träffar har behandlingen olika namn: Hollywood smile, veneers, skalfasader, fasader, non-prep fasader, minimal-prep fasader…

Vi på Purakliniken har märkt att det gamla namnet “hollywood smile” numera används mer för att beskriva en viss stil på fasader. Vilket är de typiskt kritvita enfärgade fasaderna, ofta gjorda i zirconia eller emax material. Medans veneers och skalfasader används mer ofta när man refererar till fasader gjorda i porslin, eller zirconia och emax fasader där man skiktat porslin på det yttersta lagret. Beroende på vilket material man väljer får man också olika resultat, samt en annan prisbild. Porslinsfasader kostar i regel mer då det är ett hantverk bakom det. Medans zirconia/emax fasader framställs ur en maskin.

Fasaderna görs numera även permanent och används för att behandla bland annat:

  • Frakturerade och nednötta tänder
  • Missformade tänder
  • Missfärgade tänder
  • Sneda tänder
  • Gummy smile

Trenden förändras

Trenden har gått från de tidigare kritvita och enfärgade fasaderna till mer naturliga fasader. Även en önskan av att borra mindre, eller inte borra alls på tänderna har tillkommit i takt med att tekniken har förbättrats. Tidigare har form och färg varit i fokus, tandläkarens ansvarsområde har därför varit själva arbetet. Att borra, se till att tänderna sitter bra i munnen och inte skapar problem, samt val utav färg och form.

Önskan om vita tänder kvarstår men fokus har skiftat till att det främst ska se naturligt ut. Detta ställer naturligtvis krav på teamet som utför behandlingen. När tekniken finns för att utforma fasader på ett annorlunda sätt än vad som gjorts förut är också arbetet bakom ett fint resultat mycket större. Utöver form och färg så väljer man också detaljer. Den naturliga tanden skiftar i färg, genomskinlighet och djup. Dessa små detaljer är vad som har gjort arbetet så mycket svårare, men är även anledningen till att de tandläkare som jobbar med estetisk tandvård, älskar sitt arbete.

 

Naturliga fasader skiktas för hand

Proceduren går till så att en tandtekniker efter att ha framställt en modell av ens tänder, skiktar tänderna för hand, lager för lager med porslin i olika färger. Fasaderna bränns sedan i en ugn och går då från en matt vit färg, till en porslinsfasad med djup. Utöver det estetiska så ställs även högre krav på hur mycket man borrar på ens egna tand. Fasaderna kan göras mycket tunnare nu än man kunde göra de förut och en kunnig tandläkare vill gärna borra så lite på patientens tand som möjligt.

Med andra ord så händer det mycket för alla som jobbar med fasader. Men trender kommer och går och det finns oftast en anledning till att vissa trender är kortvariga. De kritvita tänderna slutar vara eftertraktat när patienterna ser att det går att få vita tänder utan att det ser onaturligt ut. Non-prep fasader slutar trenda när man upptäcker att i de fallen förutsättningarna inte finns, är svårare att hålla rent, ger sämre resultat rent estetiskt och inte är så riskfritt som påståtts.

 

Vilka ska undvika att göra skalfasader?

För att svara på den frågan behöver vi först skilja på skalfasader och kronor/broar. Kronor och broar görs i syfte att reparera vad som har tagit skada. Det kan göras på rotfyllda, frakturerade och nednötta tänder. Rent estetiskt skiljer sig inte resultaten, skillnaden är att vid kronor och broar borrar man runt hela tanden för att ge den en ny yta som är starkare och mer hållbar.

Skalfasader görs främst i estetiskt syfte, om tanden är missfärgad, sne eller lättare nednött är skalfasader det alternativet man har att tillgå.

Det är svårt att ge ett bra svar på vilka som ska undvika skalfasader. I slutet av dagen är det en subjektiv bedömning som ligger hos patient och behandlare. Vi på Purakliniken har som riktmärke att vi inte gör fasader på de tänderna som går att behandla med mindre invasiva metoder. T.ex. Snedställningar som går att behandla med invisalign, missfärgningar som går att behandla med polering och tandblekning, samt lätt nednötta tänder som går att behandla med komposit.

Den bedömningen görs enklast under ett besök hos oss, där vi diskuterar behov och önskemål tillsammans med patienten.

Vad är för och nackdelen med de olika typerna av fasader?

I vårt tycke är den starka fördelen med porslinsfasader gentemot vad som har kommit att associeras med “hollywood smile”, det naturliga resultatet. Vi har på purakliniken en erfarenhet av att patienter som gör allt för onaturliga tänder, ångrar sig med tiden. Vi har t.ex. patienter som har valt att byta ut sitt “hollywood smile” mot mer naturliga porslinsfasader. Nackdelen med porslinsfasader jämfört med “hollywood smile” är att det kostar mer. Då det är ett mer tidskrävande arbete både från tandläkare och tandteknikerns håll, samt ställer krav på både teknisk och estetisk kompetens. Men med tänder som ska hålla över en lång period, tycker vi inte att man ska undvika att tumma på resultaten så gott det går.

Med allt detta sagt kan det vara intressant att veta hur en behandling går till. Konsultationen kan se olika ut beroende på vilken klinik man söker sig till. För oss inleds en skalfasadsbehandling med en konsultation. På Purakliniken diskuterar vi önskemål, behov och behandlingsgång. Vid samma besök kan vi sedan börja planera för behandlingen. Vi tar då foton och ett digitalt 3D avtryck av tänderna.

Sedan går (oftast två) tandläkare och tandtekniker under ett möte, igenom dina önskemål om form, färg, struktur och detaljer. Detta gör vi med hjälp av foton, digitala avtryck och våra anteckningar av patientens önskemål.

Under det andra besöket får patienten en gipsmodell med det potentiella resultatet. Man får även testa en temporär uppsättning av resultatet i munnen. Genom den temporära uppsättningen får du som patient en uppfattning om storlek, och form på tänderna. Eventuella önskemål om korrigeringar tas upp under det andra besöket.

När patienten har godkänt formet startar det praktiska arbetet. Under 1-2 besök förbereder vi tänderna genom att borra ca 0.5 mm på tanden. Sedan tas ett avtryck och tandteknikern påbörjar framställningen av skalfasader.

Under det sista besöket sätts skalfasaderna på plats.