Olika tandställningar

Vilka typer av tandställning finns?

De tre vanligaste tandställningarna idag är den sedvanliga tandställningen med räls på utsidan av tänderna, Incognito som är en metallräls som man har på insidan av tänderna samt tandställningen som utförs med hjälp av osynliga plastskenor.

Vad är invisalign?

Invisalign från Align Technology var år 1997 de första att introducera dessa osynliga plastskenor till marknaden. Introduktionen av Invisalign har revolutionerat tandvården. Själva Invisalignsystemet bygger på att varje patient får ett antal individuellt anpassade skenor som man byter varje 7-14 dagar. Invisaligns skenor består utav att det patenterade SmartTrack materialet som är en mjuk plast som gör att skenorna blir lätta att ta av och på samt ger en bättre förflyttning av tänderna. 

Vad är skillnaden mellan invisalign och andra genomskinliga skenor?

Invisalign är den första alignern på marknaden. De har haft ett patent på produkten i 15 år och har under den perioden lyckats utföra stora mängder forskning, utvecklat sin produkt samt dragit till sig de absolut främsta specialisterna. Av denna anledning är invisalign bäst på marknaden. De har flest utförda behandlingar och ger i vårt tycke säkrast och bäst resultat.

Hur fungerar invisalign?

Den tandställningsmetod som vi jobbar med är osynliga plastskenor (Invisalign). Systemet bygger på att man som patient får ett antal individuellt anpassade tandskenor som man byter ut var 7-14 dag. Varje skena skiljer sig lite från föregående skena för att sakta flytta på tänderna. Tänderna flyttar sig sedan 0.2-0.3 mm per skena tills dess att ett slutresultat är nått. Här kan ni läsa mer om vår tandreglering i Stockholm.

Hur läng är behandlingstiden?

Behandlingstiden varierar beroende på behandlingsbehovet. Snittbehandlingstid är 6 månader men det kan variera och vara allt från 3-18 månader. Viktigt att ha i åtanke när man inleder behandlingen är att en stor del av behandlingstiden är beroende av att du använder dina skenor så ofta som vi rekommenderar (22 timmar om dygnet).

Vilka bettfel går att korrigera med invisalign?

Man kan i princip behandla alla bettfel med Invisalign. Trångställning, glesställning, överbett, underbett, djupt bett, korsbett är exempel på bettfel som går att ändra med Invisalign. Vid mer omfattande bettfel kan man dock behöva köra på den mer avancerade invisalign behandlingen (invisalign comprehensiv) som utförs på en specialistklinik, vid sådanna behov kan vi alltid skicka en remiss.

Hur ser behandlingsgången ut?

Behandlingsprocessen går ut på att man scannar patientens tänder med hjälp av en 3D kamera. Med hjälp av scanningen och foton som man tar med en vanlig kamera kan man ta fram en Clin Check. Clin Check är ett digitalt verktyg skapat av Invisalign som är tänkt att visa patienten vilket slutresultat de kan förvänta sig. På Clin Checken kan man även se hur många skenor man ska ha samt var man kommer ha sina attachments. Attachment är små tandfärgade fästen som man har på vissa tänder och dess funktion är att bidra till förflyttningen av tänderna. I vissa fall behöver man utföra IPR, dvs att man slipar mellan 0,2-0,5 mm mellan vissa tänder för att frigöra plats i munnen. När patienten är nöjd med Clin Checken så kan man beställa skenorna och starta sin behandling med tandställning. Skenorna ska sitta i munnen mellan 20-22h per dygn. Man tar endast av sig de när man ska äta mat samt borsta tänderna. Vatten går bra att dricka med skenorna i munnen.

Varje 4-8 vecka kommer man på återbesök hos tandläkaren för att se att behandlingen går enligt plan. När alla skenor är använda gör man en slutkontroll.

Vad gör man om resultaten inte blir som förväntat?

Det är inte alls ovanligt att en korrigering behövs för att slutresultaten blir som förväntat. I vissa fall behöver man lägga till fler skenor, så kallade Additional Aligners, för att slutföra finjusteringarna i behandlingen. I vår behandlingsplan med invisalign i Stockholm ingår två extra uppsättningar av invisalign skenor. Dvs två kompletta behandlingar vid resultat som inte möter förväntningarna. Detta är inget man behöver betala extra för.

Vad gör man när behandlingen är klar?

När behandlingen är slutförd är tänderna benägna att vilja förflytta sig till sin ursprungliga position. För att undvika detta sätter man en metalltråd (s.k. retainer) på insidan av över- och underkäken. Utöver retainers så har man även nattskenor som är gjorda i lika mjukt material som Invisalign skenorna.

Fördelar med invisalign

Fördelarna med Invisalign är många. Invisalign funkar för nästan alla och är ett perfekt alternativ för de som inte vill ha en metallräls i munnen. Skenorna är i stort sett osynliga vilket innebär att det är många i omgivningen som inte ens kommer kunna se att man har en tandställning i munnen. I de sociala sammanhang som man inte vill ha skenor i munnen kan man alltid ta ut de – något som inte är möjligt med de övriga tandställningsvarianterna. Förutom att skenorna är osynliga så är de bekväma också. Det finns inte heller några restriktioner i vad man kan äta så länge man tar av sig skenorna innan man äter. Att hålla god munhygien är för de flesta enklare med avtagbara skenor än räls som är fastlimmat mot tänderna. Risken för kritkaries, som är begynnande karies är lägre vid användning av Invisalign än metalltandställning.
Man kan med Invisalign välja att avstå från att flytta specifika tänder. Det skulle exempelvis vara tänder som är ersätta implantat, tandbro eller tänder som man befarar risker att skadas vid tandförflyttning.

Nackdelar med invisalign

Nackdelarna med Invisalign skulle kunna vara att de eventuellt inte klarar av att behandla de allra svåraste bettfelen. Att behandla barn som har mjölktänder kvar kräver ofta många nya uppsättningar av Additional Aligners. Behandling med Invisalign kräver att man som patient har en god kooperation. Slarvar man med att ha skenorna i munnen så kommer resultatet att utebli. I de fall där man har stora Attachments på framtänderna så kan skenorna synas lite mer.