Kan tandimplantat bort?
För patienter som är precis börjar sätta sig in i tandimplantat och hur de fungerar kan det finnas många frågor om hur de ska användas, rengöras eller till och med tas bort. Av den anledningen strävar vårt expertteamet på Purakliniken – att svara på alla frågor, även de lite mer ovanliga.
Kan du ta bort alla dina tänder och få implantat?
Det är möjligt att få alla sina tänder borttagna och ersätta dem med tandimplantat – vissa patienter behöver göra detta på grund av trauma eller tillstånd som tandköttssjukdom – och få ett starkt, säkert bett. Detta är dock endast möjligt om dina naturliga tänder behöver ersättas.
Att ta bort friska naturliga tänder för att ersätta dem med tandimplantat är inget tandläkare bör göra. Tandimplantat syftar till att återställa ett bett för den utan andra alternativ – det är en sista utväg snarare än ett första steg.
Kan tandimplantat tas bort för rengöring?
Som en permanent och fast lösning behöver tandimplantat inte tas bort för rengöring, en av de största fördelarna med tandimplantat är att det är tänkt att permanent ersätta förlorade tänder och således kan rengöras i munnen.
Kan tandimplantat reverseras/tas bort?
Tandimplantat är tänkta att läka ihop med käkbenet, vilket gör det till en komplex uppgift att ta bort de. Men vid behov så är det absolut möjligt att ta bort ett implantat. Nedan har vi listat anledningar till att man kan behöva ta bort tandimplantat.
- Periimplantit – En inflammation i vävnaden runt implantatet som kan leda till benförlust och att implantatet blir löst. Detta orsakas ofta av bakterieinfektion och dålig munhygien.
- Felplacering – Om implantatet är felplacerat och påverkar bettet, tandköttet eller angränsande tänder negativt, kan det behöva tas bort och eventuellt sättas om.
- Otillräcklig benmängd – Om käkbenet inte är tillräckligt starkt eller har resorberats efter implantation, kan implantatet lossna och behöva avlägsnas.
- Misslyckad osseointegration – Om implantatet inte växer fast ordentligt i käkbenet kan det bli instabilt och måste avlägsnas. Detta kan bero på dålig benkvalitet, rökning eller sjukdomar som diabetes.
- Mekaniska problem – Skador på implantatet, som frakturer eller lossnade skruvar, kan göra att det måste tas bort.
- Smärta och obehag – Om implantatet orsakar kronisk smärta eller obehag som inte kan lösas på annat sätt, kan det behöva tas bort.
- Allergisk reaktion eller avstötning – Även om det är ovanligt, kan vissa patienter få en reaktion på implantatmaterialet (vanligtvis titan).
- Trauma – En yttre skada, till exempel ett slag mot käken, kan skada implantatet och omgivande vävnad så pass att det måste tas bort.
Vad händer när ett tandimplantat tas bort?
Borttagning av tandimplantat är inte vanligt men vid behov är det möjligt att ta bort implantaten.
De olika tillvägagångssätten för borttagning är:
- Omvänd vridmoment med en insättningsdrivare – vilket innebär att benet inte behöver skäras i.
- Piezo-kirurgi – som använder en högfrekvent piezo för att göra mycket precisa snitt runt implantatet.
- Trephine-borrning – tar bort en cylindrisk kärna av ben som omger implantatet, inte olikt en äppelurkärnare.
Det förlorade benet kan sedan ersättas med bentransplantation. Patienten kommer sannolikt att behöva förlita sig på protes framöver.
Är du intresserad av tandimplantat?
Behandling med tandimplantat kan vara livsförändrande och ge patienter känslan och utseendet av naturliga tänder igen.
Ett okomplicerat fall går många gånger smärtfritt för en erfaren behandlare, men vid komplicerade fall kan det behövas specialistkompetens för ett lyckat implantatresultat. Våra specialister kan ta sig an de absolut svåraste fallen så att du får ett lyckat resultat oavsett dina förutsättningar.
Om du har några frågor eller vill träffa en specialist i implantologi för att diskutera behandling, tveka inte på att boka en tid online, eller ringa oss på 08-120 164 60.