/
/
Tandimplantat steg för steg – Så går det till

Tandimplantat steg för steg – Så går det till

En tandimplantatbehandling sker i flera steg. I detta inlägg går vi igenom tandimplantat steg för steg. Du får följa med på hela behandlingsprocessen, från konsultation fram tills att man får sin krona.

Konsultation och förbehandling 

De flesta brukar vilja ha någon form utav prisbild inför sin implantatoperation, prisbilden får man oftast under en konsultation. På konsultationen får man information om behandlingsprocessen och ett preliminärt kostnadsförslag. 

Inför själva operationen behöver munnen vara i gott skick för att tandimplantatet ska läka så bra som möjligt. Därför brukar det definitiva kostnadsförslaget lämnas ut först efter en undersökning, när vi vet vilka behandlingar som behöver utföras innan munnen är redo för ett tandimplantat. Det kan vara ex. att rensa tandsten eller att laga hål. Dessutom bör man ha följt preoperativa instruktioner innan man påbörjar behandlingen. 

Ex på detta är:

  • Rökstopp – rökning försämrar vävnadens läkning och ökar risk för komplikationer
  • Läkarkontakt – det finns tillstånd som försvårar eller gör att man inte kan få implantat. Ex. är patienter med osteoporos som har någon form av behandling med bisfosfonater. Dessa ska ej genomgå en implantatoperation på grund av risk för att käkbenet tar skada. Detta gäller även diabetiker med dåligt reglerad diabetes då dessa patienter många gånger har sämre blodförsörjning och därmed försämrad läkningsförmåga.

För att möjliggöra implantatbehandling bör man därför, om man har ett tillstånd som försvårar implantatsättning, ta kontakt med sin läkare inför behandlingen.

Operation

En operation av tandimplantat går i princip till så att tandläkaren borrar i benet för att öppna upp plats för ett tandimplantat som sedan skruvas in. 

Ibland kan det vara så att man har otillräcklig mängd ben för implantatet att fästa i, i de fallen kan man behöva bygga ben eller göra ett sinuslyft. Oftast får man information om detta redan under konsultationen.

1. Tillgång till käkbenet

Öppning av tandköttet för att få tillgång till käkbenet inför placering av tandimplantat.
Bild 1

Tandimplantat fästs i käkbenet, därför börjar behandlingen med att man öppnar upp tandköttet för att få tillgång till käkbenet.

2. Friläggning av tandköttet

Tandköttet separeras från käkbenet för att möjliggöra insättning av implantat i benvävnaden.
Bild 2

Tandköttet sitter fast i käkbenet med ligament, för att man skall kunna sätta implantat i käkbenet behöver man separera på tandköttet från käkbenet.

3. Skapa plats för implantatet

Borrning i käkbenet med specialborr för att skapa plats för tandimplantatet som ska fästas.
Bild 3

Implantat kommer i olika storlekar och former, genom att borra med en borr som är specialanpassad för just det implantatet man ska sätta, skapar man utrymme för tandimplantatet att fästas.

4. Tandimplantatet skruvas in

Det titanbaserade tandimplantatet skruvas in i det förberedda käkbenet under operationen.
Bild 4

När man har skapat plats för tandimplantatet skruvas implantatet in i käkbenet.

5. Tandimplantatet får läka

Tandköttet sys ihop kring det nyinsatta implantatet för att möjliggöra optimal läkning.
Bild 5
Tandköttet sys över implantatet för täckt läkning under den kommande osseointegrationen.
Bild 6

När tandimplantatet är på plats syr man ihop tandköttet kring tandimplantatet (Bild 5). Ibland kan även tandköttet sys över implantatet (bild 6). Suturerna kan man ta bort efter ca 1-2 veckor. 

När tandimplantatet är på plats är det dags för läkningsstadiet som oftast tar 3-6 månader. Under denna tid läker implantatet in i käkbenet i en process som kallas för osseointegration.

Osseointegration innebär integration med benet och syftar till beninväxt i och runt ett metallimplantat, som gör att det förankrar sig i käkbenet. Det är en viktig process som säkerställer att tandimplantatet håller i många år – detta steg är förutsättningen för att implantatet inte ska sitta löst i käkbenet.

6. Färdigläkt

Efter läkning öppnas tandköttet för att frilägga implantatet inför digital avtryckstagning.
Bild 7
En krona monteras på det läkta tandimplantatet som sista steg i implantatbehandlingen.
Bild 8

När tandimplantatet läkt och sitter stabilt är det dags för kronan (protetiken) att komma på plats. Om man har dolt implantatet under tandköttet behöver man öppna tandköttet först (bild 7).

Efter detta sätter man dit en specialdesignad avtryckstopp som man sedan tar ett digitalt avtryck av med en 3D scanner. 

Ca 1-2 veckor efter scanningen sätts kronan på plats (Bild 8).

Tandimplantat eftervård:

För att implantatet ska hålla så länge som möjligt bör man sköta sin eftervård och munhygien enligt tandläkarens ordination. 

En del av utav denna eftervård inkluderar att gå på sina uppföljningsbesök och årliga kontroller. På så sätt kan du behålla ditt implantat längre, och skulle problem uppstå, kan din tandläkare snabbt fånga upp det och vid behov hjälpa till att åtgärda det.

Boka en kostnadsfri konsultation för tandimplantat

Tandimplantat är en säker och effektiv behandling för att ersätta förlorade tänder, kostnaden kan variera beroende på flera faktorer. Genom att förstå vad som påverkar kostnaden, jämföra priser och överväga olika finansieringsalternativ kan du göra en mer informerad och ekonomiskt planerad behandling. Tänk på att ta god tid på dig att välja rätt behandling och klinik för att säkerställa ett långsiktigt och hållbart resultat.

Önskar du veta mer, eller påbörja en behandling? Kontakta oss på 08 – 120 164 60 eller info@purakliniken.se eller boka en tid direkt.

Taggar

Utforska mer

Tandbrygga eller tandimplantat – Vad är bäst?

Vad kostar tandreglering med Invisalign? En komplett prisguide

Vad kostar tandimplantat? Pris, finansiering & vanliga frågor

Boka en behandling

Boka en behandling, eller kostnadsfri konsultation. För att se hur vi kan hjälpa dig.