Har du känt en skarp smärta när du tuggar? Är extra känslig mot värme eller kyla, eller kanske har ditt tandkött blivit rött och svullet? Det kan vara tecken på att tandens pulpa – den mjuka vävnaden inuti tanden som innehåller nerver och blodkärl – är inflammerad eller infekterad, och att tanden behöver en rotfyllas eller dras ut.
Rotfyllning är en behandling många fruktar, men det är en av de mest effektiva behandlingarna för att rädda en skadad eller infekterad tand.. I denna artikel dyker vi ner i allt du behöver veta om rotfyllning – från vad det innebär till kostnaden och återhämtningen efter ingreppet. Så att du kan känna dig väl informerad och trygg inför ditt tandläkarbesök.
Vad är rotfyllning?
Rotfyllning är en tandbehandling som syftar till att rädda en tand med skadad eller infekterad pulpa. Pulpan är den mjuka vävnaden inuti tanden, som innehåller nerver och blodkärl. När denna del av tanden blir inflammerad eller infekterad kan det leda till kraftig smärta och obehag.
Under rotfyllningsprocessen tar tandläkaren bort den sjuka pulpan för att förhindra ytterligare spridning av bakterier. Efter att ha rengjort rotkanalerna fyller de dem med ett biokompatibelt material, vilket syftar till att återställa tandens struktur, förhindra bakterietillväxt och återge funktion.
Detta ingrepp görs vanligen under lokalbedövning för att minimera obehag. Även om många kanske tycker att tanken på rotfyllning är skrämmande finns det stor potential för läkande effekter när proceduren utförs korrekt.
Målet med behandlingar som dessa är alltid att bevara tänder så länge som möjligt. Att ta hand om din munhälsa genom regelbundna kontroller hos tandläkaren kan också hjälpa dig undvika behovet av rotfyllningar i framtiden.
När behövs rotfyllning?
Rotfyllning behövs oftast när tanden har blivit allvarligt skadad. Detta kan ske på grund av karies, trauma eller infektioner i tandens inre delar. När bakterier tränger in genom emaljen och dentin, kan de nå pulpan, vilket leder till inflammation och smärta.
Om du upplever ihållande tandvärk är det en tydlig signal att något inte står rätt till. Andra symtom på rotproblem inkluderar svullnad runt tanden, ömhet vid tuggning eller förändringar i tandens färg. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa tecken.
Ibland märker man kanske inget alls förrän en rutinundersökning hos tandläkaren visar ett problem. Tandläkare kontrollerar ofta röntgenbilder för att upptäcka dolda skador som annars skulle kunna gå obemärkt förbi.
Att agera tidigt när symptomen dyker upp kan spara tid och besvär senare. Ju längre du väntar, desto mer komplicerad kan behandlingen bli—och risken för att behöva dra ut tanden öka.

När ska du söka hjälp?
När du upplever symtom på rotproblem är det viktigt att vara lyhörd för din kropp. Tänderna kan ge tydliga signaler om något inte står rätt till.
Nedan har vi listat olika symtom som kan uppstå, när tandens pulpa är inflammerad.
- Intensiv tandvärk – Smärta eller obehag (ofta en pulserande, ihållande smärta) som förvärras när du tuggar eller biter ihop. Smärtan kan vara lokaliserad men kan också sprida sig till käken eller huvudet.
- Känslighet för värme och kyla – Som kan kvarstå länge efter att du har tagit bort det varma eller kalla som orsakat smärtan.
- Missfärgad tand – Tänder med skadad pulpa kan bli missfärgade, om du märker att en av dina tänder kan det vara bra att uppsöka tandläkaren.
- Svullet/ömt tandkött – Svullet och ömt tandkött kan vara ett tecken på att det finns en inflammation i tandpulpan.
- Abscess (varböld) – Ibland kan bakterieansamling ge abcesser som dyker upp som en förändring vid tandköttet.
Processen för rotfyllning
Processen för rotfyllning börjar med en noggrann undersökning av tandläkaren. De använder röntgenbilder för att bedöma skadans omfattning och avgöra om rotfyllning är nödvändig.
Vid behandlingen får du oftast lokalbedövning så att du inte har någon känsel i tanden som ska rotfyllas. Tandläkaren öppnar sedan upp tanden för att komma åt pulpan som sedan tas bort.
Därefter kan man föra in ett medel som dämpar inflammation och dödar bakterier, in i rotkanalen innan själva rotfyllningen görs.
När detta medel har fått ha sin verkan kan man sedan rotfylla tanden. Denna process inleds med att man rensar tanden på all mjukvävnad samtidigt som man ”skapar plats” för materialet som ska ersätta mjukvävnaden. Detta steg är viktigt för att säkerställa att inga bakterier återstår inuti tänderna. Efter rengöringen fylls kanalerna med ett speciellt material som kallas gutta-percha, vilket hindrar nya infektioner från att uppstå.
Slutligen täcker tandläkaren öppningen med en fyllning eller krona beroende på hur mycket av tanden som har påverkas. Denna del av processen hjälper till att återställa tandens styrka och funktion.
Rotfyllningar tar vanligtvis mellan 1-2 timmar, men tiden kan variera beroende på svårighetsgraden av problemet och antalet rötter som behöver behandlas. Det är ett finkänsligt arbete som kräver både erfarenhet och noggrannhet för bästa resultat.

Fördelar med rotfyllning
Rotfyllning erbjuder flera fördelar som gör det till en populär behandling hos tandläkare.
- Ger tanden längre överlevnadstid – Genom att ta bort den infekterade eller döda vävnaden kan tanden bevaras, vilket många gånger är bättre än att dra ut den.
- Smärtlindring – När trycket från infektionen tas bort får man även bort smärtan.
- Minska framtida problem – När tänderna vårdas och bevaras minskas risken för framtida problem, som karies, ytterligare infektioner eller påverkad bettfunktion.
- Billigare än implantat – Att behålla en tand istället för att få en implantatbehandling innebär ofta lägre totala kostnader över tid.
Återhämtning efter en rotfyllning
De första timmarna:
- Undvik att tugga eller bita på den rotfyllda tanden tills bedövningen har släppt för att undvika att bita dig i kinden eller tungan.
- Om du fått en provisorisk fyllning, var extra försiktig eftersom den kan vara mindre hållbar.
Smärta och obehag:
- Det är normalt att tanden kan vara öm i några dagar efter rotfyllningen.
- Vid smärta brukar tandläkaren oftast rekommendera receptfria smärtstillande.
Mat och dryck:
- Undvik hård, seg eller klibbig mat som kan skada fyllningen.
- Försök att tugga på motsatt sida av munnen tills den permanenta fyllningen eller kronan är på plats.
Munhygien:
- Fortsätt borsta tänderna och använda tandtråd som vanligt, men var försiktig runt den behandlade tanden.
- Använd gärna en antibakteriell munskölj för att minska risken för infektion.
Kostnadsöversikt
Kostnaden för rotfyllningar i Stockholm kan variera beroende på flera faktorer. Ditt val av tandläkare spelar en stor roll, liksom den specifika behandling som krävs. Generellt sett ligger priserna mellan 3 000 och 10 000 kronor.
Rotfyllningar täcks av försäkringskassan vilket innebär att de betalar en del av behandlingskostnaden.
Priset kan också påverkas av behandlingens komplexitet (antal rötter som ska rotfyllas) samt kompletterande behandling, såsom kronor eller andra ersättningar, vilket ökar den totala kostnaden.
För att få ett exakt pris rekommenderas att du bokar en tid med din tandläkare. De kommer att kunna ge dig en offert baserat på din individuella situation.
Kom ihåg att kvalitativ vård ofta innebär högre kostnader men också bättre långsiktiga resultat. Att investera i din tandhälsa kan spara pengar i det långa loppet genom att förebygga mer omfattande problem senare.
Tandläkare
Sousan Kadum
Rotfyllning i Stockholm
Tror du att din tand behöver rotfyllas?
På vår klinik i Stockholm kan vi hjälpa dig om du har tandvärk eller behöver rotfylla en tand.
Vi arbetar med erfarna och engagerade tandläkare.
Vill du veta mer? Ring oss på 08-120 164 60 eller boka en tid.