Tandblekning Stockholm

Boka en tid för tandblekning i Stockholm

När vi äter, dricker eller på något annat sätt exponerar vår orala miljö för externa faktorer lägger sig missfärgande ämnen på tänderna. De ytliga missfärgningarna kan till stor del borstas bort eller poleras bort hos tandhygienist. Med tiden kan dock ytliga missfärgningar tränga sig ner i tänderna då inte allt går att borsta bort. När det har skett är tandblekning ett effektivt alternativ för att få bort missfärgningar på djupet.

Tandblekningen tränger ner i tanden och bryter upp bindningen mellan molekylerna som orsakar missfärgning. När molekylerna bryts ned till mindre delar blir de mindre kompakta och därmed mindre missfärgande.

Vilken tandblekningsmetod är bra för mig?

På Purakliniken i Stockholm arbetar vi med 3 olika metoder för tandblekning.
Första metoden är mekanisk borttagning av missfärgningar, det kan man göra själv med ett tandblekande tandkräm som vi säljer på kliniken. Tandkrämet innehåller små partiklar som borstar bort ytliga missfärningar.

En annan metod när de ytliga missfärningarna är svåra att få bort är genom puts och polering av tänderna i tandläkarstolen.

För lite mer envisa missfärgningar rekommenderar vi tandblekning med ett blekningsmedel.

En man gör tandblekning på puraklinken.

Där finns det två olika metoder att tillgå.

Ena metoden är hemmablekning med tandskena.

Det är en tandblekningsmetod som utgår ifrån att du själv bleker tänderna hemma efter att ha beställt en tandskena hos oss. Metoden är lika effektiv som att bleka tänderna på kliniken. Skillnaden är att tidsåtgången är lite längre (ca 3 veckor) samt att puts, polering och undersökning inte ingår i din behandling.

Har du redan en blekningsskena finns tandblekningsmedel att köpa på vår klinik i Stockholm.

Blekningsmedlet vi använder utgår ifrån den aktiva ingrediensen karbamidperoxid. Ett mer långsamverkande blekmedel som ligger på en längre period och tar bort missfärgningar på djupet.

För dig som vill ha en mer komplett behandling med snabbare resultat rekommenderar vi att du gör en tandblekning på kliniken i Stockholm.

Då börjar behandlingen med en undersökning samt puts och polering för att få bort ytliga missfärgningar.

Sedan använder vi oss utav väteperoxid, ett snabbverkande och mycket effektivt medel för tandblekning.

Medlet tränger ner i tänderna och bleker på djupet.

Du får därför vita tänder på endast en timmes behandling.

Vad ska jag tänka på efter en tandblekning?

Efter en tandblekning penslar vi på en skyddande lösning på tänderna. Lösningen täpper till de små kanalerna som finns i tänderna och hindrar missfärgande ämnen från att tränga ner samt minskar ilningar.

Även om lösningen skyddar från missfärgningar rekommenderar vi att man undviker missfärgande mat och drycker samt rökning/snusning i minst två dagar för bästa resultat.

En tumregel är att färggladmat är missfärgande mat.

T.ex. jordgubbar, blåbär, gurkmeja, balsamvinäger mm.

Är du osäker på vilken typ utav tandblekning som passar dig bäst?

Boka en kostnadsfri konsultation så kan vi gå igenom de olika metoderna på vår klinik i Stockholm och skräddarsy en effektiv tandblekning för dig.

Resultat efter endast 40 minuters tandblekning i stol

Vilka risker finns med tandblekning?

Den främsta risken med tandblekning är ilningar/överkänsliga tänder, det är därför viktigt att inte bleka tänderna för mycket över en längre period.

Har du redan känsliga tänder är risken högre för ilningar efter tandblekning. Det är därför viktigt att din tandläkare gör en bedömning av dina tänder innan en behandling.

Det finns även en risk för att tandköttet blir irriterat och svider till. Det är en övergående biverkning som vi förebygger genom att lägga ett flytande skydd över tandköttet.

Vad är skillnaden på att bleka tänderna hos en tandläkare och tandblekning hos en ickelegitimerad?

Förutom att tandläkaren kan göra en bedömning och förbehandla på bästa sätt så har din tandläkare möjligheten att behandla med ett kraftfullare blekningsmedel som ger ett bättre resultat.

Tandläkare får använda 40% väteperoxid för tandblekning, medans icke legitimerade är begränsade till 6% väteperoxid.

Kan man bleka kronor, fasader och lagningar?

Tandkronor, tandfasader och lagningar går tyvärr inte att få vitare med tandblekning.

Har de missfärgats kan man dock få de vitare med en polering.

Behöver jag någon förbehandling inför en tandblekning?

Inför en tandblekning måste eventuella hål lagas och tandsten tas bort.

Ibland kan det vara fördelaktigt att byta ut gamla fyllningar/lagningar för att lagningarna ska passa den nya nyansen efter tandblekningen

Priser för tandblekning

Tandblekningstandkräm för ytliga missfärgningar: 200 kr

Tandblekning i hemmet med individuell skena:

3500 kr för skena och blekningsmedel för båda käkarna

2500 kr för skena och blekningsmedel för en käke

 

Tandblekning på klinik (inklusive enklare undersökning, tandstensborttagning samt polering): 3500 kr

Kombinationsblekning – tandblekning på klinik följt av blekning med individuel skena i hemmet: 5000 kr

Vanliga frågor och svar om tandblekning

Som regel brukar vi säga att tänderna inte blir vitare än sin grundfärg. Dvs den färgen man har haft när man var yngre. Det man får ha i åtanke är att med tandblekning får man bort missfärgningar som man samlat på sig genom åren. Vill man ha det vitare än sin grundfärg är fasader nästa alternativ, dock rekommenderar vi inte fasader i syfte att enbart få vitare tänder.
Studier har visat på likvärdig effekt av hemma blekning och klinikblekning. Klinikblekning ger snabbare effekt men är dyrare över tid, medans hemmablekning tar längre tid. Vi brukar oftast rekommendera hemma blekning i skena förutsatt att rätt blekningsmedel används(vilket finns att köpa på kliniken).

Blekning kan vara skadligt för tänderna om man bleker för mycket. Däremot finns det ingen större risk för skador om man bleker vid enstaka tillfällen med jämna mellanrum.

Det är vanligt med övergående ilningar en period efter att du blekt tänderna. Detta innebär dock inte att du gjort än större skada på emaljen utan är ett resultat av att blekningsmedelet öppnat upp porer i tänderna. Vi rekommenderar att man använder extra tillskott av fluor, tex i munskölj, efter en blekning för att hjälpa reparera dessa porer.