/
/
Experten svarar – Vanliga frågor och svar – Tandimplantat

Experten svarar – Vanliga frågor och svar – Tandimplantat

Implantologen svarar, på vanliga frågor kring implantat

Ali Mezher är legitimerad tandläkare som har studerat på Göteborgs Universitet och har en masters i Oral implantologi från Goethe Universitet i Tyskland. Ali är klinikens expert på Implantat.

Under hans karriär har han jobbat som kirurg på Maxillofacial trauma i Holland, på egen klinik där han arbetat med komplexa operationer. Samt på Folktandvården Stockholms Akutklinik och är numera en del av vårt expertteam på Pura där han arbetar med operationer, med fokus på implantatoperationer och benuppbyggnad. 

I detta inlägg kommer Ali svara på frågor om behandling med implantat. 

1. Vad är det vanligaste misstaget du ser hos patienter som har fått implantat?

Det absolut vanligaste är att man har satt implantat på patienter som inte är ”redo” för implantat. 

Ex. Implantat på patienter med parodontal sjukdom som inte genomgått korrekt stödbehandling. Eller rökande patienter där prognosen för implantat är dålig. 

Inte allt för sällan ser man även implantat som är dåligt placerade vilket kan ha konsekvenser för protetiken och överlevnad samt kan skada granntänder etc. 

2. Är det bra eller dåligt att sätta sina implantat utomlands?

Det är svårt att ge ett bra svar på den frågan. 

Det finns såklart tandläkare i utlandet som är extremt skickliga i att sätta implantat och det finns de som är mindre duktiga/noggranna. 

Det blir svårare med uppföljning och säkerhet/garantier om man sätter de utomlands vilket innebär att kostnaden kan flyga iväg om det går fel. 

Det man ska se upp för är pris som verkar för bra för att vara sanna, arbetar du med Implantat från en välkänd tillverkare kostar implantaten många gånger för mycket för att det ska kunna göras för väldigt låga priser. 

3. Kan alla få tandimplantatimplantat?

Inte alla men de flesta kan få implantat, resan till att få implantat kan dock vara lång om man har ett stort behandlingsbehov innan munhålan är ”redo” för implantat. 

4. Hur länge håller ett implantat?

Det är väldigt individuellt, ett tandimplantat kan hålla livslångt på någon som har genomgått nödvändig stödbehandling, går på regelbundnan kontroller, inte röker eller har några grundsjukdomar som försvårar implantatsättning.

Kronan på implantatet kan dock behöva bytas ut efter 10-15 år. 

5. Gör det ont att få ett tandimplantat?

Det ska inte göra ont då vi alltid bedövar inför implantatoperation, det är dock vanligt att känna ömhet i operationsområdet efter att bedövningen släppt. 
Ömheten går oftast att kupera med alvedon och ipren. 

6. Vad är direktimplantat och hur går proceduren för direktimplantat till?

Direktimplantat innebär att tandimplantatet sätts in direkt efter att en tand har dragits ut, istället för att vänta på att käkbenet ska läka först. Det kortar ner behandlingstiden och kan i vissa fall göra det möjligt att fästa en temporär tand direkt. Det fungerar bäst när benkvaliteten är god och det inte finns någon infektion i området.

Har du fler frågor angående implantatbehandling. 

Boka en kostnadsfri konsultation, alternativt kontakta oss på 08-120 164 60 eller info@purakliniken.se

Taggar

Utforska mer

Tandbrygga eller tandimplantat – Vad är bäst?

Vad kostar tandreglering med Invisalign? En komplett prisguide

Vad kostar tandimplantat? Pris, finansiering & vanliga frågor

Boka en behandling

Boka en behandling, eller kostnadsfri konsultation. För att se hur vi kan hjälpa dig.