Tror du att du behöver operera ut en visdomstand? Visdomständer, de sista permanenta tänderna som bryter fram längst bak i käken, kan ofta vara källan till återkommande problem. Eftersom de vanligtvis framträder sent, kan processen orsaka smärta och inflammation. Det är inte ovanligt att tandköttet runt en visdomstand blir infekterat eller svullet, vilket kan leda till både lokal ömhet och obehag i närliggande områden som hals och öron. Om problemen blir tillräckligt omfattande kan det bli nödvändigt att avlägsna tanden, antingen genom att dra ut den eller genom en mer avancerad kirurgisk procedur, beroende på tandens placering och tillgång. Eftersom det kan vara svårt att hålla dessa tänder rena, ökar risken för infektioner som perikoronit – en smärtsam inflammation i tandköttet runt en delvis frambruten tand.
När behöver jag operera ut en visdomstand?
Det kan finnas flera anledningar till varför du kan behöva operera bort en visdomstand. En av de vanligaste orsakerna är när det inte finns tillräckligt med plats i munnen för tänderna att växa ut korrekt. Detta kan leda till smärta och obehag.
Om visdomständerna börjar växa snett eller delvis, kan den skapa tryck på angränsande tänder, vilket i sin tur resulterar i inflammation eller infektion. I sådana fall är det viktigt att söka hjälp från en tandläkare.
Andra symptom som indikerar behovet av tanduttagning inkluderar svullnad, rodnad och ihållande smärta runt området där tanden sitter. Om du upplever dessa tecken bör du boka tid hos din tandläkare så snart som möjligt.
I vissa fall rekommenderas även operation förebyggande, särskilt om det finns risk för framtida problem kopplade till visdomständerna.
Exempel på visdomständer som kan behöva dras ut




Hur går det till – operera ut visdomstand
Att operera ut en visdomstand kan kännas skrämmande, men processen är oftast ganska enkel. Först kommer du att få bedövning för att säkerställa att området runt tanden är helt avdomnat. Det kan vara både lokalbedövning eller narkos, beroende på operationens omfattning och din personliga preferens.
På Pura Dental tar vi bort tänder under lokalbedövning.
När bedövningen har tagit effekt börjar tandläkaren med att sätta ett snitt i tandköttet för att ge bättre åtkomst och insyn. Ibland sitter visdomständer djupt rotade och tanden måste då delas upp för att enkelt kunna avlägsnas. Det är inte helt ovanligt att man kan behöva borra i ben för att få ut tanden.
Efter att tanden har tagits bort rengörs såret innan snittet sys ihop igen. Du får också instruktioner kring hur du ska ta hand om området efteråt.
Hela processen tar vanligtvis mellan 45 minuter till en timme beroende på svårighetsgraden av ingreppet och antalet tänder som ska tas bort. En del patienter känner sig nervösa inför ingreppet, men många beskriver det som mindre obehagligt än de trott från början.



Hur lång tid tar läkningen efter att jag opererat ut en visdomstand
Läkningen efter en operation av visdomstand kan variera från person till person. Generellt sett tar den första delen av läkningsprocessen, där svullnad och obehag är vanligast, mellan några dagar upp till en vecka.
Under de första 24 timmarna bör du undvika fysisk ansträngning för att låta kroppen fokusera på återhämtning. Det är normala att känna smärta eller obehag i området kring det opererade stället. Din tandläkare kan rekommendera smärtstillande medel för att lindra känslan, i de allra flesta fallen kan smärtan kuperas med alvedon och ipren.
Efter den initiala veckan börjar svullnaden ofta att gå ner och du kommer gradvis att kunna återvända till dina vanliga aktiviteter. Det kan dock ta flera veckor innan alla tecken på inflammation har försvunnit helt.
Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner noggrant under denna period. Att hålla munnen ren och undvika hårda livsmedel hjälper läkningen betydligt.
Var alltid uppmärksam på eventuella tecken som inte känns rätt, såsom överdriven svullnad eller feber, då dessa kan indikera komplikationer som behöver åtgärdas snabbt.
Komplikationer vid operation av visdomstand
Att operera ut visdomständer kan ibland leda till komplikationer. Det är viktigt att vara medveten om dessa för att kunna hantera dem på rätt sätt.
Infektioner
En vanlig komplikation är infektion. Detta kan ske om bakterier kommer in i såret efter operationen och märks ofta fyra till fem dagar efter ingreppet. Vid symptom som svullnad, rodnad och feber eller strålande smärta som sprider sig mot örat eller halsen bör du ta kontakt med din tandläkare.
Blödningar
Blödning är också något som kan förekomma efter ingreppet. Om blödningen inte avtar inom några timmar, behöver du uppsöka vård för att få hjälp. Ett litet ”läckage” är dock inget du behöver kontakta vården för då det kan komma små mängder blod ur operationsområdet. Känner du dig osäker kan du ta kontakt med din tandläkare.
Nervskador
Nervskador kan inträffa, särskilt när visdomstanden ligger nära nervbanor. Detta kan leda till domningar eller stickningar i läppar och tunga. Även om detta sällan händer, är det bra att vara informerad. De flesta fallen av kännselpåverkan är övergående, men misstänker du bestående kännselpåverkan bör du kontakta din tandläkare.
Tandvårdsrädsla
Förutom fysiska komplikationer finns det även psykologiska aspekter att ta hänsyn till. Många känner oro inför ingreppet vilket kan påverka deras återhämtning negativt.
Svullnad
Efter en visdomstandsoperation är det vanligt med svullnad i det behandlade området. Svullnadens omfattning kan variera, men den brukar vanligtvis minska inom några dagar. Om den kvarstår längre än förväntat är det klokt att kontakta din tandläkare för en bedömning.
Svårigheter att gapa
Efter att en visdomstand avlägsnats, särskilt i underkäken, kan det vara svårt att öppna munnen normalt. Detta obehag brukar avta inom en vecka, men om besvären kvarstår kan det tyda på en infektion och bör följas upp av en tandläkare.
Kvarvarande tandrot
Ibland kan små delar av tandroten bli kvar i käkbenet efter en operation. Vanligtvis orsakar detta inga problem, men om det uppstår smärta eller infektion kan ytterligare kirurgi behövas för att ta bort resterna.
Alveolit (dry socket)
Alveolit, eller dry socket, är en smärtsam inflammation som kan uppstå om blodproppen som skyddar det tomma tandfacket inte bildas korrekt eller lossnar för tidigt. Detta kan leda till intensiv smärta och dålig lukt från området. Om detta inträffar är det viktigt att du söker vård snabbt.
Vad ska jag tänka på efter en operation?
Efter en operation av visdomstand är det viktigt att ge sig själv tid för återhämtning. För det första bör du följa tandläkarens instruktioner noggrant. Det kan inkludera att undvika hård eller varm mat under de första dagarna.
Smärta och svullnad är vanliga efter ingreppet, så var beredd på detta. Det kan vara bra att ha receptfria smärtstillande medel hemma, samt ispaket för att lindra svullnaden. Kom ihåg att vila mycket; din kropp behöver tid för läkning.
Hygien spelar också en stor roll i återhämtningsprocessen. Skölj munnen försiktigt med saltvatten eller klorhexidin i några dagar och undvik att borsta området kring operationsstället direkt efter ingreppet.
Om du upplever kraftig blödning, feber eller svår smärta som inte går över, kontakta din tandläkare genast. Att hålla koll på dina symtom och söka hjälp vid behov är avgörande för en lyckad läkningsprocess.
Att operera ut visdomständer kan kännas skrämmande, men med rätt information och omsorg blir återhämtningen mycket enklare än vad man kanske först tror.
Boka en tid
Har du en visdomstand som du tror behöver tas bort?
Hos oss arbetar käkkirurger och nischade tandläkare och du kan känna dig säker på att operationen utförs av någon med rätt kompetens.
Önskar du veta mer eller boka en tid, ring oss på 08-120 164 60. Eller boka en tid nedan.
Läkare & Tandläkare
Tommy Amour