Boka tid online
/
/
Vad är hyalase?

Vad är hyalase?

Vad är hyalase och hur fungerar det? För att förklara vad hyalase är och hur det funkar behöver vi nörda ner oss rejält. Vi kommer att försöka hålla det så enkelt och informativt som möjligt.

Hyalase är ett enzym, dvs ett spjälkningsämne. På samma sätt som vi har enzym i saliven och matsäcken som bryter ned proteiner. Har vi enzymer på alla andra platser i kroppen som var och en har en funktion. Just hyalase har som funktion att bryta ned hyaluronsyra. Vilket är anledningen till att det är en så användbar produkt inom estetiska injektioner.

Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som finns bland annat runt våra celler. Det har en unik förmåga att binda väldigt stora mängder vätska. Förutom att vara livsnödvändigt så bidrar det även med fukt, volym, struktur, spänst och elasticitet till huden. Brist på hyaluronsyra kan leda till att huden blir torr och slapp.

Hyaluronsyra bryts ned med åldern, men även av solljus, rökning mm. Detta är en av anledningarna till att det är dåligt för huden att sola och röka och varför vi förlorar struktur och volym mes åldern.

Förutom att finnas naturligt i kroppen finns det även framställd hyaluronsyra som kan användas för att återställa volym. Det vi kallar fillers samt profhilo är två varianter på hyaluronsyra. Syftet med användningen av dessa produkter är olika beroende på storleken på molekylerna på hyaluronsyran, samt om molekylerna är bundna till varandra eller inte. Större molekyler ger mer volym. Obunden hyaluronsyra stimulerar och ger mer generell volymtillförsel. Bunden hyaluronsyra används för att behandla specifika områden.

Varför vill man ha ett ämne som bryter ned hyaluronsyra som har goda egenskaper för vår hud?

I just estetiskt syfte fyller det en viktig funktion, den bryter ned fillers. Filler är nämligen korsbunden hyaluronsyra som vi använder för estetiska injektioner. Skillnaden mellan korsbunden och icke korsbunden hyaluronsyra är att korsbunden hyaluronsyra är svårare för kroppen att bryta ned. Det lämpar sig därför bättre för estetiska injektionsbehandlingar av specifika områden. 

Det händer att man behöver bryta ned fillers av olika anledningar. Det kan vara att komplikationer tillstött eller att man önskar ta bort gammal fillers som man inte är helt nöjd med. Då fyller hyalase en viktig funktion, det bryter ned hyaluronsyran som fillersen består utav och kroppen rensar därefter ut de ämnena som består efter att fillersen är nedbruten. 

Denna process går så snabbt som några minuter och fortsätter i ca 1 dag. Dvs när du injicerar hyalase får du se en direkt effekt samt en effekt som visar sig någon/några dagar senare.

Utforska mer

Vad är ett Hollywoodsmile?

Vad är botox?

Vilka tandställningar finns?

Boka en behandling

Boka en behandling, eller kostnadsfri konsultation. För att se hur vi kan hjälpa dig.